Här kan du äta husmanskost i Stockholm

Husmanskosten, denna ömsom hyllade, ömsom bespottade matgenre har mot alla odds överlevt alla trender. Kåldolmar, bruna bönor med fläsk, kroppkakor, ärtsoppa, löksill och biff a la Lindström, rätter som för vissa smakar som hemma och för andra bara känns omodernt och alldeles för mäktigt. Begreppet husmanskost kommer från en beskrivning av enkel och billig mat som man åt på landet, och att man förr i tiden gav olika priser till herrskap respektive tjänstefolk. Idag beskriver det snarast den svenska vardagsmaten, med enkla ingredienser, enkel tillagning och lågt inköpspris. Stockholms bästa husmanskost hittar du till exempel på Tranan, som serverat sina berömda köttbullar samt strömming med potatismos sedan 1929. En annan klassiker är Tennstopet som gärna serverar Toast Skagen, sill och till och med surströmming när det är säsong. På Pelikan kan du också få en god tallrik köttbullar, men även hederligt stekt fläsk med löksås. Och det finns många fler för den som är sugen!

En unik kroppkaka

Trots att vi är långt in i tvåtusentalet så såg ölänningen Gillis Dahlström stora möjligheter i husmanskosten, och tjänar miljoner på kroppkakor efter att ha byggt upp Arontorps Kroppkakor & Mat i Färjestaden. Tillsammans med sin personal producerar han en miljon kroppkakor om året, varav hälften serveras i den egna restaurangen och hälften distribueras till tiotalet Ica-butiker i närområdet. Hel, rimmad fläsksida ska tärnas och en degboll av råriven potatis kryddas upp med kryddpeppar, lök och salt innan bollen fylls med fläsk. Och nu satsar han snarare på att förfina verksamheten än att få den att växa ytterligare, eftersom exklusiviteten är en del av upplevelsen. Det ska helt enkelt inte vara kroppkakor som man kan få tag på var som helst. Och det får man antagligen inte, eftersom kompositionen är en blandning av Dahlströms dåvarande svärmors recept och hans mammas dito. Och visst unnar man Gillis Dahlström all framgång, han som var utbildad yrkesfiskare, drev ett åkeri och billackeringsfirma innan han hittade hem med sin restaurang och sin egen unika specialitet; kroppkakan.

Husmanskosten lever kvar

Funderar du själv på att duka upp till en härlig måltid så kan du kika in på Fyndab.com som har allt i inredningsväg, till exempel möbel och belysning för det svenska köket. Självklart lägger du fokuset på maten, men allt runtomkring spelar in, så varför inte titta även på detaljerna? Men om du till syvende och sist känner att du faktiskt är en som hellre äter och njuter än att göra långkok, ja då finns det som sagt ett antal härliga restauranger att utforska i Stockholm. Käka pyttipanna eller isterband på söders stolthet Kvarnen, prova oxjärpar eller fiskbullar på Operakällarens bakficka eller avnjut raggmunk på Grodan. Än är husmanskosten inte beredd att kasta in handduken till förmån för varken det asiatiska, franska, italienska eller ens det karibiska köket. Det finns mycket kvar att upptäcka bland det som en gång var fattigmanskäk men som nu istället kan upplevas som riktig lyx.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

splash