Bistro Sud där innefolket hänger

Att Söder är kändistätt har nog inte undgått många och när denna ”kulturelit” samlas för inbördes beundran, så har det sedan en tid varit på Bistro Sud i hjärtat av Södermalm i Stockholm. Det räknas som en modern kvarterskrog med smak av Frankrike, dock med många ”touches” av Stockholm. Bistron ligger bakom Mariatorget och håller öppet 7 kvällar i veckan. På vintern är det barhäng som gäller, medans TV-folket och skådisarna flyttar ut till trottoarserveringen när solen står högt på himlen under vår och sommar.

Maten på Sud

Så vad finns det då att förtära på Bistro Sud? Att man delar baren med kända profiler är redan nämnt, men håller maten måttet? Ja, för ett medelpris av 285 kronor borde det göra det och i allmänhet är det fina folket nöjda när de har satt i sig en tallrik husmanskost med svenska och franska smakförnimmelser. Några av rätterna du kan vänta dig är:

  • Svensk/fransk råbiff
  • Åländsk regnbågslax med brysselkål och äpple
  • Gratinerade sniglar
  • Chokladkaka med saffran

Vattnas det i munnen? Trodde väl det. Menyn görs om med jämna mellanrum för att bidra med överraskningar som varvar svensk husmanskost och typiskt franskt. Bistro Sud har även en imponerande vinlista som också har alkoholfritt med på ett hörn.

Ett vardagshak i feststämning

I Paris föddes bistron och där samlades varje kväll, för många herrans år sedan de kända författarna, poeterna och konstnärerna för att utbyta åsikter och erfarenheter medans de fick sig en bit mat i pauserna av deras skapandeprocesser och kreativitet. Bistron var mer än bara en pub eller bar, och trots att folk strömmade dit under både vardagar och helger, blev det samtidigt en festlig stämning och ett sätt att hålla sig social. Denna känsla har ägarna på Bistro Sud velat återskapa och numera är krogen så känd att folk kommer från hela landet för att ta del av maten och atmosfären. Du bör inte bli förvånad om du möter människor som lagt en biljett på ett flyg till Stockholm från Örnsköldsvik eller någon annanstans ifrån i Sverige. På Bistro Sud är alla välkomna och man går hit med vilket sällskap man vill.

Att komma till Sud enbart för att hänga i baren och ta ett snack med grannen är också ett alternativ om man slinker in en sen kväll. Det brukar alltid vara fullt och ljudnivån märks av.

Personalens bemötande

Bistro Suds personal har fått blandad kompott av betyg och har ibland anklagats för att vara lite snorkig. Men eftersom man i Frankrike anser att kunden alltid har fel och att det brukar vara kutym att vara lite snäsig, så är det helt naturligt att man på Sud kryddar smakupplevelserna med lite fransk attityd när även maten har stänk av Frankrike.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

splash