Fine dining med Michelinstjärna i förorten

I Stockholm finns ett flertal riktigt lyxiga restauranger, några med den finaste utmärkelsen man kan få inom branschen, nämligen en stjärna i Guide Michelin. Det är inte bara i centrala Stockholm det finns restauranger med Michelinstjärnor. Det finns faktiskt en dold pärla, förvånande nog i den lilla lugna villaförorten Älvsjö söder om Stockholm. Här, mitt bland de gamla villorna med blommande knotiga äppelträd och barnfamiljer, ligger restaurang Aloë inrymd i en villa som också inrymmer en inredningsbutik.

Historia och grundare

Restaurang Aloë startades 2015 av två meriterade kockar: Daniel Höglander och Niclas Jansson. Daniel Höglander var med och startade en annan Michelinbelönad restaurang, Esperanto, som har vunnit guld i OS i matlagning 2004, och har även varit på restauranger som Operakällaren och Vassa Eggen. Niclas Jansson, som äger fastigheten där Aloë ligger och även bor i Älvsjö, har meriter från Bon Lloc, Lux och Fredsgatan 12.

Maten

På Aloë finns endast en fast avsmakningsmeny som hösten 2018 kostar 1600 kr per person. Till detta kan man välja ett vinpaket för antingen 1400 eller 3000 kr per person. Maten är fine dining men i avslappnad miljö. Influenser från hela världen, som Östasien eller Mellanöstern, blandas friskt med det nordiska och franska köket. Fisk och skaldjur dominerar menyn som ska vara en fest för både ögat och gommen. Kockarna bakom Aloë lagar precis det de har lust med i fantasifulla kombinationer.

En liten nackdel med den fasta menyn är att man inte erbjuder varken allergivänliga, vegetariska eller veganska alternativ.

Service och miljö

För att en restaurangupplevelse ska vara av högsta klass måste även personal och miljö vara perfekta. Hos placerapersonal.se kan man hitta personal inom olika yrkesgrupper som kan uppfylla de krav som finns på en Michelinrestaurang. På Aloë är personalen kunnig, kompetent, diskret, vänlig och trevlig. Miljön är som att vara i ett mysigt vardagsrum, vilket passar bra då det faktiskt är en helt vanlig villa man kliver in i.

Rinos bodega

Vill man prova på Aloë-kockarnas matlagningskunnande men inte riktigt känner att man har råd att betala mellan 3000 och 6000 kr per person för en helkväll kan man istället gå ned i källaren på samma villa. Där ligger Rinos bodega. Detta är en sorts bakficka till Aloë där man kan umgås under avslappnade former, spela flipperspel och beställa ett antal läckra smårätter. Hela menyn på Rinos består av mindre rätter från hela världen, t.ex. chicken sliders, lax med potatiskrisp, tonfisk med asiatiska smaker, kryddig fish taco m.m. Självklart finns även ett antal goda efterrätter. Rätterna på Rinos är betydligt billigare, men Michelinkvaliteten känns även här med perfekta kombinationer av smaker, texturer och inte minst en fröjd för ögat på varje tallrik.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

splash