Vegetariska restauranger i Stockholm

Med tanke på att det blir allt trendigare att äta vegetariskt, antingen uteslutande eller som en del av en varierad kost och ett försök att äta mindre kött, är det förvånande att det inte finns ett större antal helvegetariska restauranger i Stockholm. Faktum är att man kan räkna dem på en hand (eller kanske två). Däremot har många restauranger bra alternativ för vegetarianer. Något som bland annat Svenska Dagbladets vegetariska krogrecensent saknar är dock en finkrog i de övre prisklasserna med bra vegetariskt utbud. På de flesta råder fortfarande köttdominans, med en enstaka risotto, soppa eller pastarätt som är vegetarisk. Vill man gå ut och äta som vegetarian i Stockholm är det med andra ord bättre att man väljer något av alternativen nedan.

En klassiker i vegetariska kretsar i Stockholm är Hermans Vegetariska, som ligger på Fjällgatan i Stockholm. Från Hermans uteservering har man fantastisk utsikt över Djurgården och stora delar av Stockholm, men inomhus är lokalerna något trånga och slamriga. Det är med andra ord bäst att komma hit på sommaren, när man kan sitta ute. Maten är dock bra året om. På Hermans serveras en vegetarisk buffé med ett stort utbud av olika rätter som ofta har indisk eller annan etno-inriktning. Man kan dock hitta allt från vegetarisk lasagne och rotfruktgrytor till hummus på buffébordet. Hermans är även ett bra alternativ för veganer, då flera av rätterna vanligtvis är rawfood eller veganska.

Ett annat bufféalternativ, som dock inte har lika gott rykte som Hermans, är Légumes på Hornsgatan, också det på Södermalm. På Légumes ligger temat på maten på Mellanöstern, och man kan med andra ord även här få sig en smaklig hummus till livs. Légumes passar bäst om man vill äta en snabb och mättande lunch.chairs-1837293_960_720

Alla indiska restauranger är också bra alternativ för vegetarianer. Eftersom mer än 80 procent av Indiens befolkning är hinduer, och därmed även vegetarianer, består det indiska köket till stor del av vegetariska rätter baserade på linser och bönor. En vegetarian kan med andra ord få sig ett skrovmål på vilken som helst av de många indiska restauranger som finns i Stockholm.

Om man inte vill ha indisk eller orientalisk mat, utan en gammal hederlig vegetarisk hamburgare, finns det ett ställe som står över alla andra, nämligen Babas burgers. För att få smaka en av dessa burgare, gjord på bondbönor och örter, måste man ta sig hela vägen ut till Rågsved, och det säger en del om kvaliteten på burgarna att Babas burgers trots detta ofta har kö som ringlar ut på gatan på helgerna. Själva restaurangen är egentligen bara ett litet hål i väggen, med ett par eller fyra sittplatser som mest. Det passar med andra ord bäst att beställa hämtmat. Här kan man också få en vegansk eller glutenfri burgare om man skulle vilja.

Om du planerar att göra något åt utbudet av vegetariska restauranger i Stockholm genom att öppna din egen, och du letar efter pålitliga målare i Stockholm som kan hjälpa till med renoveringen av restaurangens lokaler, ska du gå in på Vimalar.se.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

splash