Restauranger med stjärnor i Michelinguiden

Michelinguiden är en serie böcker för restauranggäster och resenärer där man varje år har listat de bästa restaurangerna och hotellen. Guideboken som har sitt ursprung i Frankrike har rött omslag och det egentliga namnet är Guide Michelin. Det ställs höga krav på restauranger för att ens komma med i Guide Michelin och de allra bästa restaurangerna blir tilldelade en, två eller tre stjärnor.

När inspektörer besöker restauranger och gör bedömningar är det fem kriterier de går efter: kvalitet på råvaror, hantverket, om restaurangen har ett eget signum, prisvärdighet samt kvalitet över tid, alltså om restaurangen kan prestera lika bra när du än besöker den. Man ska komma ihåg att Michelinguiden enbart bedömer maten, medan service och miljö betygsätts med bestick.

Guide Michelin uppdateras varje år och i 2016 års upplaga var det 10 restauranger i Stockholm som fanns med. Av dessa 10 restauranger så är det endast Sushi 735px-guide_michelin_1929_couvertureSho som var en nykomling i guiden och den som har varit med längst är Esperanto, som har haft en plats i boken sedan 2007. Tre stycken av dessa restauranger har till och med blivit tilldelade 2 stycken stjärnor, så där är man definitivt garanterad extremt hög klass på maten. Två stjärnor i Guide Michelin betyder att restaurangen ”är värd en omväg” och de tre restaurangerna som fått denna bemärkelse i Stockholm är Mathias Dahlgren Matsalen, Frantzén och Oaxen Krog. Dahlgren ligger på Grand Hôtel inne i centrala Stockholm, Frantzén ligger i gamla stan och för att besöka Oaxen Krog måste man ta sig ut på Djurgården.

Utöver stjärnorna som delas ut så finns också sedan 1995 något som kallas för Bib Gourmand, vilket är en utmärkelse som också delas ut av Michelin. Den delas ut till restauranger som serverar vällagad med till ett rimligt pris.

I 2016 års utgåva av Guide Michelin så finns totalt 24 restauranger från Sverige med varav 4 stycken har fått två stjärnor. Endast en av dessa ligger utan för Stockholm, nämligen Fäviken Magasinet som ligger i Järpen, Jämtland.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

splash